September

September

Vijverkalender: September

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
Email

In september wordt de vijver vaak verwaarloosd, omdat de zomer voorbij is. Maar aan het einde van de maand wordt het verval van de planten duidelijk zichtbaar. Om dit tegen te gaan, is het belangrijk om zuurstofplanten uit te dunnen en verwelkte bloemen en bruine bladeren van waterlelies en moerasplanten te verwijderen. Speciale vijvergereedschappen zijn handig bij het snoeien. Snijd eerst de stelen af en verwijder vervolgens de plantendelen met de grijpers uit de vijver. Om ervoor te zorgen dat er geen dieren gewond raken, legt u het afgesneden plantmateriaal eerst aan de rand van de vijver, zodat de dieren die erin zitten weer terug kunnen keren naar de vijver. Met deze tips houdt u uw vijver schoon en gezond, en creëert u een optimale leefomgeving voor uw vissen en planten.

Verwijder ook eventuele draadalgen en controleer of de vijverfilter nog voldoende water doorlaat. Verwijder vuil bij de pomp en de filter. Alleen bij sterke vervuiling kunt u besluiten om de filtermaterialen af te spoelen. Doe dit niet onder de kraan, maar in een bak met vijverwater. Filtermaterialen zoals Japanse matten en filterlava zijn de thuisbasis van waterzuiverende bacteriën. Behoud de bacteriekolonie door zorgvuldig spoelen en houd de filtermaterialen altijd vochtig.

Het verhogen van de GH-waarde

Als waterplanten afsterven en ontbinden, komt er zoveel CO2 vrij dat het vijvermilieu dreigt te verzuren. De GH-waarde moet hoog genoeg zijn om het overtollige CO2 in het water te binden. Houd tijdens deze periode de totale hardheid (GH) en de carbonaathardheid (KH) nauwlettend in de gaten. Test deze waarden regelmatig en verhoog de waterhardheid met GH Plus en KH Plus. Het is belangrijk om de winter in te gaan met een GH-waarde boven de 10°dH en een KH-waarde boven de 8°dH. Het risico op verzuring van de vijver is dan minimaal.

TIP: De zomer is bijna voorbij. Verleng het plezier van de vijver met verlichting, zelfs wanneer de zon al onder is. Bovendien, een kleine uitglijder in het donker is snel gemaakt. Een verlichte vijver voorkomt natte voeten!

Nieuwe vijver ideeën opdoen

Voor liefhebbers van vijvers is de vakantietijd ideaal om nieuwe ideeën op te doen voor hun eigen vijver. En zodra het idee is geboren, kunnen plannen voor de uitvoering worden gemaakt. De herfst is de beste tijd om een nieuwe vijver aan te leggen of een bestaande vijver te renoveren. Het aquatische ecosysteem heeft dan vier tot vijf maanden de tijd om een biologisch evenwicht te bereiken. Dit is belangrijk voor helder water en een goede ontwikkeling van de planten in het voorjaar. Wanneer de lente aanbreekt, kunt u meteen genieten van een prachtige, heldere vijver.

TIP: Bezoeken aan botanische tuinen en parken, zowel binnenlands als buitenlands, zijn een inspiratiebron voor de aanleg of renovatie van vijvers.

Hoofdmenu
De waardering van wateryou.eu bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11 reviews.
Koop voor  50,00 meer en ontvang gratis verzending