April

April

Vijverkalender: April

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
Email

Indien de eerder beschreven werkzaamheden in Maart voor vijveronderhoud nog niet zijn uitgevoerd, is het nu opportuun om hiermee te beginnen. Alternatief kunt u in april beginnen met de vijveronderhoudsactiviteiten. Let goed op eventuele lekken buiten de vijver bij de controle.

Vijveronderhoud in april

Neerslag en sneeuwval kunnen de hardheid van het vijverwater drastisch verminderen door een tekort aan mineralen. Controleer daarom de waterkwaliteit en herstel de hardheid met GH Plus en KH Plus. Optimaal zijn GH-waarden tussen 8° en 12° DH en KH-waarden tussen 6° en 8° DH voor de vijver.

Watermeting in de vijver

Er zijn diverse methoden om de waterwaarden in de vijver te meten. Voor wie de veranderingen in hardheid nauwlettend wil volgen, raden wij het Aqua Test Set aan. Met deze testset kunt u op regelmatige basis eenvoudig meten, bijvoorbeeld na hevige regenval. Zo houdt u de waterkwaliteit in uw vijver goed in de gaten.

TIP: Heb je nog geen ervaring met het meten van je vijverwater? Breng dan je watermonster naar het tuincentrum om het te laten analyseren. In het voorjaar zijn er in verschillende winkels speciale vijvertestdagen.

Vijveronderhoud in het voorjaar

Als je de waterwaarden kent, kun je beslissen of je aanpassingen wilt maken. Het natuurproduct Maërl verhoogt duurzaam de waterhardheid en verbetert de waterkwaliteit. Bij zeer lage waarden is het beter om te kiezen voor GH Plus en KH Plus. Deze gebruiksvriendelijke middelen leveren snelle resultaten.

TIP: Ontdek meer vijverproducten met natuurlijke werking bij Vincia. Deze productlijn staat voor duurzaam vijveronderhoud met minimale milieubelasting.

Strijd tegen zweefalgen in de vijver

Met de langere dagen en meer zonuren begint de algengroei in de vijver. Installeer daarom nu een nieuwe UV-C lamp in je filtersysteem om zweefalgen effectief te doden. De zuurstofplanten zullen hiervan profiteren en beter groeien. Zo heb je het hele jaar door helder vijverwater.

Vijverplanten in het voorjaar: nieuwe planten plaatsen en waterlelies verpotten

De lente is de perfecte tijd om nieuwe waterplanten en waterlelies in de vijver te plaatsen. Vergeet niet om de bestaande waterlelies van een nieuwe voedingsbodem met blauwe leem te voorzien en de moerasplanten te vermeerderen.
Gebruik bij het planten altijd goede plantenmanden en de juiste plantenaarde. Tuinaarde mag nooit worden gebruikt, omdat deze te voedzaam is en explosieve algengroei kan veroorzaken. Voor een mooie begroeide eiland in de vijver kun je de moerasplanten in een van deze leuke drijvende plantenmanden plaatsen.

Vijvervissen

Vijvervissen zijn actiever bij warmer weer en verschijnen vaker aan het wateroppervlak. Zodra het water een temperatuur van 10 °C heeft bereikt, kun je ze weer dagelijks voeren. Let er echter op dat je niet te veel voer geeft; het voer moet binnen enkele minuten worden opgegeten. Gebruik voor de overgang tussen de seizoenen licht verteerbaar All Season vissenvoer om een gezonde voeding te waarborgen.

Houd uw vissen regelmatig in de gaten en let op tekenen van ziekten zoals vlekken en wonden. Als dergelijke symptomen optreden, behandel uw vissen dan onmiddellijk met speciale medicijnen om ze te genezen en hun gezondheid te behouden.

Hoofdmenu
De waardering van wateryou.eu bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 17 reviews.
Koop voor  50,00 meer en ontvang gratis verzending