November

November

Vijverkalender: November

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
Email
Voordat de winter aanbreekt, is het van groot belang om uw vijver grondig te onderhouden. Verwijder zorgvuldig alle dode planten, takken en bladeren uit de vijver om te voorkomen dat het vijverwater vervuild raakt. Controleer opnieuw of de waterhardheid op het juiste niveau is en zorg ervoor dat er voldoende zuurstof in de vijver aanwezig is voor de vissen tijdens de komende wintermaanden.
 
Met name tegen het einde van november vallen alle bladeren van de bomen, en zonder een afdeknet kunnen deze in grote hoeveelheden in de vijver belanden. Dit organische materiaal kan het vijvermilieu sterk verzuren en in het voorjaar leiden tot een explosieve groei van algen. Daarnaast kan het de groei van waterplanten belemmeren. Het is daarom raadzaam om deze maand de laatste dode bladeren van de waterplanten te verwijderen en de moerasplanten terug te snoeien. Als u nog geen afdeknet heeft geïnstalleerd, is dit het moment om dat te doen. Ook kunt u overwegen om een Pond Skimmer te installeren, een zwevende oppervlaktezuiger die uw vijver schoon houdt.

Testen van vijverwater

Bij het testen van uw vijverwater controleert u de verschillende waterparameters. Het is van essentieel belang om goede waterkwaliteit te handhaven voor een gezonde en heldere vijver. Met behulp van een vijverwatertest kunt u de aanwezigheid van verschillende stoffen in het water meten.

Het testen van vijverwater is cruciaal om de waterkwaliteit te beoordelen. Hierbij gaat het onder andere om de hardheidsgraad, zoals calcium en magnesium, en de niveaus van primaire voedingsstoffen voor planten, zoals fosfaten en nitraten. Dit kan worden gecontroleerd met behulp van een pH-test. Daarnaast spelen ook gassen zoals zuurstof, kooldioxide en mogelijk schadelijke methaangassen een rol bij het bepalen van de waterkwaliteit.

Voor de winter is het aan te raden om opnieuw de totale hardheid (GH) van het vijverwater te testen en ervoor te zorgen dat deze minimaal 8 °DH bedraagt. Neerslag kan namelijk leiden tot een verlies van waterhardheid, waardoor het risico op verzuring toeneemt. Indien nodig kan de waterhardheid worden verhoogd met speciale producten zoals GH Plus.

In de wintermaanden biedt het gebruik van een hoogwaardige beluchtingspomp tal van voordelen voor de vissen in uw vijver:

  • De beluchtingspomp zorgt ervoor dat schadelijke gassen zoals CO2 aan het wateroppervlak ontsnappen.
  • Het water wordt voorzien van voldoende zuurstof, wat essentieel is voor de gezondheid van de vissen.
  • De beluchtingspomp helpt om de vijver tijdens vorstperiodes lokaal open te houden, wat de vissen ten goede komt. Daarnaast kunt u in de winter de vissen blijven voeden met kleine hoeveelheden wintervoer.
Hoofdmenu
De waardering van wateryou.eu bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11 reviews.
Koop voor  50,00 meer en ontvang gratis verzending