Oktober

Oktober

Vijverkalender: Oktober

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
Email

Na een heerlijke zomer vol vijverplezier is het nu tijd om uw vijver grondig te verzorgen, zodat deze goed de winter doorkomt en u in het voorjaar geen last heeft van algenproblemen. Hier volgen enkele essentiële stappen:

Bladeren opruimen

Nu de planten in de vijver uitgebloeid zijn en de bladeren beginnen te verwelken, is het belangrijk om zoveel mogelijk van dit afgevallen blad en ander organisch materiaal uit de vijver te verwijderen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met behulp van een vijverschepnet, zoals het Pond Net van Velda. Een schepnet met een uitschuifbare steel maakt het gemakkelijker om het herfstblad ook vanaf een grotere afstand van de vijver te verwijderen. Hierdoor voorkomt u dat dit afval naar de bodem van de vijver zinkt en daar een dikke sliblaag vormt.

Verwijder vijverslib in het voorjaar – Tips voor algenpreventie

Het slib op de bodem van de vijver kan in het voorjaar een voedingsbodem worden voor algen. Gelukkig is het niet veel moeite om hier vanaf te komen. Gebruik hiervoor een bio-oxidator om het vijverslib af te breken en verzuring van de bodem te voorkomen. Strooi een dosis bio-oxidator in de vijver en laat het zijn werk doen. Herhaal de toepassing na 14 dagen om de vorming van nieuw slib te voorkomen.

Beschermnet voor vijver – Voorkom vervuiling door herfstbladeren

 
Om te voorkomen dat vallende bladeren en takken de vijver opnieuw vervuilen en de groei van algen in het voorjaar bevorderen, raden we aan om een beschermnet te gebruiken. Door een beschermnet over de vijver te spannen, kunt u gemakkelijk herfstbladeren op afstand houden. Beschermnetten zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zodat er een passende optie is voor elke vijver. Ook worden bevestigingspennen meegeleverd.

TIP: Om uw vijvervissen te beschermen tegen hongerige reigers, raden wij aan om een fijnmazig afdekkend net over de vijver te gebruiken. Hierdoor wordt het voedselaanbod voor reigers verminderd en blijven de vissen veilig!

Een wadi in de tuin aanleggen

De steeds warmere zomers en langdurige droogte, onderbroken door zware regenval en onweersbuien, vormen een uitdaging voor de tuin. U kunt echter de natuur helpen door regenwater te verzamelen en te laten infiltreren. Met een wadi creëert u een moerassige plek in de tuin die zowel de bodem verbetert als de biodiversiteit bevordert. Volg deze stappen:

  1. Graaf een ondiepe kuil in een lager gelegen (vochtig) deel van uw tuin.
  2. Bedek de bodem met substraat en verspreid daarover vijvergrind.
  3. Decoreer de wadi met moerasplanten.

TIP: Vier de Dierendag op 4 oktober en verwen uw vissen. Hoewel de voedselinname bij lagere temperaturen afneemt, kunt u uw vissen een feestmaal van verantwoorde voeding geven door ze watervliegen of zijderupsen te voeren!

Hoofdmenu
De waardering van wateryou.eu bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11 reviews.
Koop voor  50,00 meer en ontvang gratis verzending