Veelgestelde vragen

Hieronder staan de meest gestelde vragen van onze klanten, ingedeeld per categorie. Als je vraag er niet tussen staat, kun je meer informatie vinden door gebruik te maken van de zoekbalk of door contact met ons op te nemen via onze contactpagina.

Vijver

Wat is de reden achter de verminderde luchtopbrengst van mijn vijverbeluchting?

De membranen van de luchtpomp slijten na verloop van tijd en dienen jaarlijks te worden vervangen om een optimale luchtopbrengst en levensduur te waarborgen. U kunt gemakkelijk nieuwe onderdelen bestellen via onze online winkel. Vergeet ook niet te controleren of de luchtslang niet wordt afgeknepen of platgedrukt.

Waarom is bodemsubstraat zo belangrijk?

Vijversubstraat bestaat uit een poreus gesteente met microscopisch kleine holtes waarin waterzuiverende bacteriën zich kunnen vestigen en vermenigvuldigen. Deze gunstige bacteriën zijn verantwoordelijk voor het afbreken van organisch afval en het handhaven van een biologisch evenwicht in de vijveromgeving. Door het toevoegen van Bacterial wordt dit proces versneld.

Welke maatregelen kan ik nemen om draadalgen te bestrijden?

Voor een kortetermijnoplossing tegen draadalgen is het gebruik van All Clear Powder een optie om te overwegen. Het is belangrijk om te beseffen dat dit het probleem niet op de lange termijn zal oplossen.

Groene draadalgen zijn eigenlijk waterplanten, maar met een eenvoudige structuur. Ze kunnen echter snel groeien en grote hoeveelheden voedingsstoffen vasthouden.

Voor een langetermijnoplossing is het aanbevolen om meer moerasplanten en waterlelies toe te voegen. Bedek ongeveer 30-40% van het wateroppervlak met drijfplanten. Deze waterplanten zullen voedingsstoffen opnemen, waardoor de alggroei wordt verminderd. Zorg ervoor dat de totale hardheid (GH-waarde) van het water minimaal 12 °DH is. Verwijder regelmatig en zoveel mogelijk draadalgen uit de vijver. Na verloop van tijd zal de groei van draadalgen afnemen naarmate de waterplanten groeien en zich ontwikkelen.

Voor een gegarandeerde langetermijnoplossing is de aanschaf van een T-Flow Tronic, een elektrisch apparaat voor de bestrijding van draad- en slijmalgen, een goede optie.

Ondanks het reinigen van het filter en het vervangen van de lamp, blijft het water in mijn vijver groen. Wat kan ik nu het beste doen?

Als het water in je vijver groen is, duidt dit op de aanwezigheid van zweefalgen. Het is mogelijk dat je filter en UV-C lamp niet voldoende capaciteit hebben om de hoeveelheid water te behandelen. Over het algemeen wordt aanbevolen om een UV-C filter van 18 Watt te gebruiken voor het behouden van helder water in een vijver tot 9000 liter.

Tip: Als je vissen in de vijver hebt, is het belangrijk om niet te veel voer te geven. Zorg ervoor dat de vissen het uitgestrooide voer binnen enkele minuten opeten. Niet-opgegeten voer dient namelijk als voedingsbron voor algen.

Als het water in mijn vijver zeer groen is, welk product is dan het meest geschikt: Crystal Clear of Alglets?

Crystal Clear is een geschikte oplossing voor groen water veroorzaakt door zweefalgen, terwijl Alglets effectief is tegen draad- en slijmalgen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat deze producten de oorzaak van het probleem niet wegnemen, waardoor nieuwe algen zich na verloop van tijd opnieuw kunnen vormen.

Voor een langdurige bestrijding van groen water is een UV-C filter een zeer geschikte optie.

Na het gebruik van Crystal Clear blijft mijn vijver nog steeds groen, zelfs na 6 uur. Wat moet ik nu doen?

Als er (te) veel beweging in het water is, kan Crystal Clear mogelijk niet goed werken omdat de binding niet effectief is. Bovendien kunnen te veel opgeloste stoffen in het water de werking verstoren. In dit geval kan het helpen om een deel van het water te verversen. Een goede remedie is bijvoorbeeld om 25% van het water te verversen en dit proces elke 2 à 3 dagen te herhalen (in totaal 3 keer).

Het is belangrijk op te merken dat Crystal Clear een korte termijn oplossing is voor groen water veroorzaakt door zweefalgen. Het middel bindt de algen (vormt vlokken) en maakt het water weer helder. Echter, de oorzaak van het probleem wordt niet aangepakt en er kunnen zich in korte tijd opnieuw nieuwe algen vormen.

Wat zijn de mogelijke stappen die ik kan nemen om mijn groene vijverwater aan te pakken?

Als je merkt dat je vijverwater groen is, is de kans groot dat je last hebt van algen. Het is belangrijk om eerst het type alg in je vijver te identificeren. Als je groene deeltjes ziet zweven, duidt dit op zweefalgen. Voor een tijdelijke oplossing kun je Velda Crystal Clear gebruiken. Dit milieuvriendelijke product zorgt ervoor dat vuil- en algdeeltjes naar de bodem zakken, waardoor het water helder wordt.

Voor een langetermijnoplossing zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Begin met het aanbrengen van een laag substraat als dit nog niet aanwezig is. Voeg tegelijkertijd Bacterial toe, wat bestaat uit nitrificerende bacterieculturen. Verhoog het aantal vijverplanten, vooral drijfplanten zoals watergentiaan, kikkerbeet, Azolla, eendenkroos of waterlelies. Zorg ervoor dat de gezamenlijke waterhardheid (GH-waarde) voldoende hoog is, met minimaal 8 °DH. Als de waarde lager is, kun je Velda GH-Plus gebruiken om deze te verhogen.

Door deze maatregelen geleidelijk toe te passen, zal het vijvermilieu na verloop van tijd stabiliseren en zullen de zweefalgen verdwijnen. Zodra het water helder is geworden, kun je zuurstofplanten toevoegen, zoals waterpest, hoornblad en fonteinkruid. Een andere uitstekende mogelijkheid om het vijvermilieu te verbeteren en het water helder te maken, is het installeren van de Cross-Flow Biofill. Bij gebruik hiervan garandeert Velda dat de vijver binnen drie maanden helder zal zijn.

Wat is koolzuur precies en waarom is het belangrijk?

Koolzuur, ook wel bekend als kooldioxide (CO2), speelt een essentiële rol in de groei van waterplanten. Wanneer er voldoende vrije CO2 beschikbaar is, kunnen waterplanten goed gedijen en organische stoffen onder invloed van licht omzetten, waarbij zuurstof vrijkomt. Dit proces staat bekend als assimilatie. Het CO2-gehalte in water varieert gedurende de dag als gevolg van dag- en nachtactiviteit. Onderwaterplanten absorberen CO2 en geven overdag zuurstof af, terwijl ze 's nachts zuurstof opnemen en CO2 afgeven, zij het in beperkte mate.

Micro-organismen zijn de belangrijkste producenten van CO2 en produceren zowel overdag als 's nachts. Dit betekent dat CO2 zich 's nachts kan opbouwen en in de namiddag aanzienlijk kan afnemen. Dit proces komt echter alleen voor in goed functionerende waterpartijen, waarbij er sprake is van groeiende onderwaterplanten en voldoende activiteit van micro-organismen. De pH-waarde kan dit proces controleren. Een goede werking van het vijvermilieu wordt gekenmerkt door een relatief lage pH-waarde (pH 7-8) in de vroege ochtend en een relatief hoge pH-waarde (pH 8-9) in de avond. In dit geval zullen de planten goed groeien en zal het water helder zijn. Als de pH-waarde echter zowel 's ochtends als 's avonds hoog is (pH 9 of hoger), duidt dit op stagnatie, waarbij onderwaterplanten niet groeien en de vijver vol algen is.

Na het groeiseizoen zal de pH-waarde dalen en de groei van waterplanten en algen stagneren. Ze nemen dan geen CO2 meer op, waardoor het CO2-gehalte in de vijver langzaam toeneemt. Als de GH-waarde (zie hoofdstuk GH) hoog genoeg is, kan het overtollige CO2 zich binden tot carbonaat, waardoor het water niet verzurt en de pH-waarde niet onder pH 7 komt. Als de GH-waarde echter te laag is, is er onvoldoende calcium aanwezig om het overtollige CO2 te binden. Dit leidt tot verzuring van het water en zuurstofgebrek. In dit geval zal de pH-waarde dalen tot waarden onder pH 6. Met behulp van een eenvoudige Aqua test set kan de pH-waarde nauwkeurig worden bepaald.

Ondanks het gebruik van een kunststof reiger, merk ik dat ik toch vissen mis in mijn vijver. Hoe kan dit gebeuren?

Het is mogelijk dat ondanks het gebruik van een kunststof reiger, er nog steeds vissen verdwijnen uit de vijver. Reigers zijn slimme dieren en kunnen zich soms niet laten afschrikken door een kunstreiger. Hoewel het als decoratie kan dienen, is het wellicht niet voldoende om vissenroof te voorkomen. Een effectievere oplossing is het plaatsen van een Pond Protector, een onschadelijk schrikdraad waar de reiger of andere roofdieren tegenaan zullen lopen. Bij aanraking zal er een schrikreactie optreden, waardoor reigers en katten de vijver in de toekomst liever vermijden.

Daarnaast biedt Velda ook de Laser Guard aan, een zeer effectief product tegen reigers en andere bedreigingen voor vissen. Het maakt gebruik van laserstralen om de dieren af te schrikken. Voor het volledige assortiment aan reigerverschrikkers kunt u hier kijken.

Wat kan de reden zijn dat de UV-C lamp niet op volle sterkte werkt?

Het duurt meestal ongeveer twee weken voordat de UV-C PL lamp zijn optimale prestaties bereikt. Dit is een normaal proces voor dit type lamp. Bij continu gebruik heeft de UV-C lamp een effectieve levensduur van ongeveer een jaar. Het wordt aanbevolen om de lamp bij voorkeur in het voorjaar te vervangen en het kwartsglas schoon te maken. Nieuwe onderdelen kunnen gemakkelijk online worden besteld via onze webshop.

Is het een probleem als mijn vijver volledig bevriest?

In kleine, ondiepe vijvers komt vissterfte door verstikking vaak voor wanneer de vijver volledig bevriest. Het is echter niet aan te raden om een wak in het ijs te hakken, omdat de trillingen schadelijk kunnen zijn voor de vissen. Het is beter om het water te beluchten. Luchtbellen houden de vijver ijsvrij en zorgen voor een goede zuurstofvoorziening van het water.

Wat zijn de beste maatregelen om bodemslib aan te pakken in mijn vijver?

Om overtollig bodemslib effectief te verminderen, wordt het gebruik van Bio-Oxydator sterk aanbevolen. Deze speciale formule is ontworpen om bodemslib te verwijderen en toekomstige slibvorming te voorkomen.

Is het mogelijk om mijn vijverfilter in de winter actief te houden?

Ja, zolang de temperatuur niet onder het vriespunt daalt, kan het filter normaal blijven functioneren. Als het vriest (tot -10 °C), kun je een verwarmingselement in het filter plaatsen om je filterinstallatie te blijven gebruiken. Het warme water zorgt ervoor dat een deel van de vijver ijsvrij blijft, stimuleert het microleven en voorkomt problemen in het vroege voorjaar.

Hoeveel vijverfolie heb ik nodig voor mijn vijver?

De eenvoudigste methode om te bepalen hoeveel vijverfolie je nodig hebt, is door een tekening van de vijver te maken en vervolgens de vijver op te meten met een meetlint. Je kunt daarbij de volgende vuistregel hanteren:

 • Lengte = vijverlengte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 70 cm
 • Breedte = vijverbreedte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 70 cm

Noteer deze maten op de tekening. Daarna kun je naar een tuincentrum of vijverspecialist gaan, waar ze kunnen berekenen hoeveel vijverfolie je precies nodig hebt op basis van de door jou verkregen maten.

Is het een probleem als er veel herfstbladeren in mijn vijver vallen?

Ja, de ophoping van organisch materiaal kan een voedingsbron zijn voor algen en kan in het voorjaar leiden tot een snelle groei van algen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om gevallen bladeren te verwijderen met behulp van een schepnet en een afdeknet over de vijver te spannen om te voorkomen dat bladeren en takjes in de vijver terechtkomen door de wind.

Hoe kan ik waterplanten op de juiste manier in mijn vijver plaatsen?

Zodra je de waterplanten hebt gekocht, is het belangrijk om ze direct over te zetten in plantmanden die ongeveer 30% groter zijn dan de kweekpotten. Als je grofmazige plantmanden gebruikt, leg dan een inlegdoekje in de mand. Vul de manden met een speciale voedingsbodem die is afgestemd op de behoeften van de planten en bedek de aarde met een laagje vijvergrind. Laat de manden langzaam in de vijver zakken en plaats ze op de juiste diepte zoals aangegeven op het label.

Hoeveel planten zijn ideaal voor mijn vijver?

Voor een goede richtlijn kun je de volgende aantallen aanhouden per 1000 liter water: 5 bosjes of 3 potjes zuurstofplanten plus 6 moeras-/oeverplanten. Bijvoorbeeld, voor een vijver van 5000 liter kun je rekenen op 10 bosjes en 9 potjes zuurstofplanten, samen met 6 groepen van 5 moeras-/oeverplanten. Daarnaast kun je 1 of 2 waterlelies toevoegen, afhankelijk van de grootte van de vijver, en drijfplanten naar wens. Het is belangrijk dat minimaal 50% van het vijveroppervlak uiteindelijk bedekt is met waterplanten om een gezonde vijver te creëren.

Wat is de reden dat de wateropbrengst van mijn vijverpomp is afgenomen?

Er zijn verschillende redenen waarom de wateropbrengst van je vijverpomp verminderd kan zijn:

 1. Vuilophoping bij de behuizing: Maak de pompdelen schoon en zorg ervoor dat de pomp niet direct in het bodemslib staat. Plaats de pomp op een verhoging van stenen.

 2. Belemmering van de uitstroom: Gebruik een zo groot mogelijke slangdiameter en zorg ervoor dat de waterstroom niet wordt afgeknepen. Zaag het niet gebruikte deel van de slangtule af. Als de waterstroom een hoogte moet overbruggen, kan dit de netto opbrengst verminderen.

 3. Vervuiling of slijtage van de rotor: Open de pomp en verwijder vuil rondom de rotor of vervang de rotor indien nodig. Je kunt nieuwe onderdelen eenvoudig online bestellen via onze shop.

Wat is een geschikte visbezetting voor mijn vijver?

Voor een geschikte visbezetting in je vijver geldt de richtlijn: 50 cm vislengte per 1000 liter water. Dit betekent dat een vijver van 5000 liter plaats biedt aan ongeveer 10 tot 12 vissen. Door deze beperkte bezetting blijft de belasting op het vijvermilieu beheersbaar. Het is namelijk belangrijk om het water niet te vervuilen en voldoende zuurstof in stand te houden, wat bij een teveel aan vissen in de vijver kan gebeuren.

Mijn vissen happen naar lucht, wat moet ik doen?

Als je vissen naar lucht happen, kan dit wijzen op een zuurstoftekort. Om dit probleem snel op te lossen, raden we aan om het water te verversen en een krachtige luchtpomp aan te schaffen die de onderste waterlagen goed in beweging brengt. In ons assortiment bieden wij een breed scala aan (lucht)pompen die zorgen voor een verhoogde zuurstofvoorziening. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een diversiteit aan zuurstofplanten in je vijver.

Wat moet ik doen als mijn waterlelies slecht groeien?

Als je waterlelies slecht groeien, zijn er verschillende mogelijke oorzaken om te onderzoeken. Controleer of de waterlelie te diep staat, te dicht bij een pomp of waterval is geplaatst, in een te kleine mand staat of in ongeschikte aarde groeit.

Als de waterlelie te diep staat of te dicht bij een pomp of waterval, verplaats deze dan. Als de waterlelie in een te kleine mand staat, verpot deze dan in een grotere mand en vul de mand aan met speciale aarde of substraat geschikt voor waterlelies.

Houd er rekening mee dat waterlelies vaak pas laat in het seizoen tot bloei komen, vooral de bloemen.

Wat moet ik doen als mijn zuurstofplanten slecht groeien?

Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijk krijgen de zuurstofplanten niet voldoende zonlicht, staan ze te diep in het water of is de waterhardheid niet optimaal. Zorg ervoor dat de zuurstofplanten op de juiste diepte worden geplaatst en dat ze minstens 6 uur per dag zonlicht ontvangen. Daarnaast is het raadzaam om de waterhardheid te testen. Indien de hardheid te laag is, kan deze worden verhoogd met behulp van GH Plus.

Als er sprake is van een overmatige groei van groene algen, die het zonlicht blokkeren voor de zuurstofplanten, moet eerst dit probleem worden aangepakt.

Producten

Floating Combi Filter: hoe weet ik of de UV-C lamp het nog doet?

Wanneer je het Combi Filter uit het water haalt en de buitenmantel verwijdert, kun je door het filterschuim heen zien dat de UV-lamp brandt. Zorg ervoor dat het Combi Filter correct is aangesloten.

Let op! Vermijd het van dichtbij en te langdurig kijken naar de lamp.

Hoe moet ik handelen als mijn T-Flow Tronic 35 een foutcode 1 ('check water flow') weergeeft?

Het is mogelijk dat de geleidbaarheid van het water te laag is. Om dit te controleren, neem je een mok water en los je hier ongeveer 20 zoutkorrels in op. Vervolgens dompel je de groene endcap met anode en kathode hierin (zorg ervoor dat het display nog steeds is aangesloten). Als de foutmelding verdwijnt, betekent dit dat de geleidbaarheid te laag is.

Om de geleidbaarheid te verhogen, kun je GH Plus of Mineral Plus aan het vijverwater toevoegen.

Is de I-Tronic veilig voor mijn vijver en vissen?

De werking van de I-Tronic is gebaseerd op elektrolyse, waarbij koperionen aan het water worden afgegeven. Het elektrische stroompje dat hierbij ontstaat, loopt rechtstreeks van de anode naar de kathode. Er staat geen spanning op het water en de stroom gaat niet via een omweg door de vijver. Daarom is er geen risico voor de vijver of de vissen.

Het is algemeen bekend dat een concentratie van 0,2 tot 0,3 ppm koperionen een remmende werking heeft op algengroei. Zelfs een concentratie van 2 ppm koperionen, zoals toegestaan in drinkwater volgens het Europese drinkwaterbesluit, vormt geen gevaar voor mens en dier, behalve voor ongewervelden zoals slakken en mosselen. Er zijn geen testresultaten die aantonen dat de langdurige toevoeging van koperionen in de lage concentraties van de I-Tronic schadelijk is voor vissen.

Gevallen van vissterfte die op internetforums aan de I-Tronic worden toegeschreven, zijn vaak verzonnen of kunnen worden verklaard door andere factoren, zoals ziektes bij de vissen of onjuist gebruik van de I-Tronic in combinatie met zuurstoftekort of een verkeerde instelling.

Bij het gebruik van elk product tegen algen bestaat er een bepaald risico voor planten en dieren als het verkeerd wordt gebruikt of gedoseerd. Draadalgen en slijmalgen brengen, net als zuurstofplanten, zuurstof in het water. Het rigoureus verwijderen van algen kan bij hoge temperaturen en een zuurstofarme vijver leiden tot zuurstofgebrek en de dood van vissen. Daarom is het raadzaam om de I-Tronic op een lage stand te beginnen, geleidelijk aan de intensiteit te verhogen en de vijver te beluchten en/of een deel van het water te verversen met leidingwater om het zuurstofgehalte op peil te houden.

Wat kan ik doen als de I-Tronic niet werkt en de algen niet verdwijnen?

Als de I-Tronic niet naar behoren werkt en de algen niet verdwijnen, controleer dan de volgende punten:

 • Zorg ervoor dat er geen geactiveerde kool of zeoliet in het filter aanwezig is.
 • Controleer of de waterstroom voldoet aan de vereiste waarden: IT35 en +75 vereisen een minimale waterstroom van 5000 L/h, terwijl IT05 een minimale waterstroom van 3000 L/h vereist.
 • Controleer of het rode LED-lampje brandt tijdens het gebruik.
 • Programmeer alle benodigde tijden correct in het apparaat.
 • Houd er rekening mee dat de I-Tronic is ontworpen om draad- en slijmalgen te bestrijden, niet zwevende algen (groen water).
 • Zorg ervoor dat het apparaat horizontaal is gemonteerd.

Voor meer informatie en gedetailleerde instructies over de I-Tronic, klik op de volgende link.

Hoe verwijder ik de bruine aanslag op de RVS-behuizing van mijn I-Tronic? Moet ik deze eraf halen?

Om de werking te bevorderen, is het belangrijk om de I-Tronic regelmatig schoon te maken. Reinig de RVS huls die zich in de groene dop bevindt en over de koperen anode zit. Daarnaast is het aan te raden om de koperen anode en de contacten van de schroefkap regelmatig schoon te maken, dit zal de werking verbeteren.

Welke vijverpomp heb ik nodig in combinatie met de Cross Flow Biofill?

In combinatie met de Cross-Flow Biofill raden we de Green Line pomp 5000 aan. Deze pomp heeft een laag energieverbruik en een lange levensduur.

Als je al een andere pomp hebt, raden we het volgende aan:

Voor de Cross-Flow Biofill geldt een maximale capaciteit om te voorkomen dat er te veel druk wordt opgebouwd in het filter en dat het filter gaat lekken. Daarom gelden de volgende voorwaarden:

 • Het water moet vrij uit het filter kunnen stromen.
 • De afvoer mag niet worden verkleind naar een kleinere diameter.
 • Het water mag niet omhoog worden gepompt.

De netto pompcapaciteit hangt af van de lengte en hoogte van de pomp tot het filter. Als het water een grote afstand moet afleggen en hoogte moet overbruggen, zal de netto capaciteit lager zijn.

Als de pomp een te grote capaciteit heeft, kun je dit verminderen door een T-stuk te plaatsen waarmee een deel van het water direct terug in de vijver stroomt. De hoeveelheid water kan worden geregeld met de uitstroomdiameter van deze aftakking.

Wat moet ik doen als de I-Tronic een foutmelding geeft met de code 'system error' of 'anode failure'?

Als je de foutmelding 'system error' of 'anode failure' krijgt op de I-Tronic, kan dit duiden op een ontbrekende anode of een verstopping in het systeem die de stroomgeleiding belemmert. Soms kan het ook voorkomen dat het water te geleidend is, waardoor de stroom van de anode naar de kathode verstoord wordt.

We raden aan om de I-Tronic tijdelijk uit de vijver te halen en de stroomtoevoer uit te schakelen. Nadat je dit hebt gedaan, zou de I-Tronic normaal gesproken weer moeten werken. Als het probleem aanhoudt, adviseren we je contact op te nemen met de dealer voor verdere ondersteuning.

Moet de Clear Control 25 het hele jaar door aan blijven staan?

Het wordt aanbevolen om het filter tijdens de winter uit te schakelen om bevriezing te voorkomen. Gedurende de rest van het jaar moet het filter continu blijven werken, zowel overdag als 's nachts.

In het filter ontstaat een bacteriecultuur die het water schoon houdt, terwijl de UV-C lamp de algen doodt. Wanneer het filter enkele uren is uitgeschakeld, zullen de bacteriën afsterven en moeten ze opnieuw worden gevormd wanneer het filter weer in werking wordt gesteld.

I-Tronic geeft de foutmelding "controleer of de elektrodestroom te hoog is, FOUT 2" bij T-Flow.

Het komt minder vaak voor dat het water een te hoge geleidbaarheid heeft. Een te hoog gehalte aan opgeloste geleidende stoffen, zoals zout, kan de oorzaak zijn.

Oplossing: Om de geleidbaarheid te verminderen, wordt aanbevolen om een deel van het water te verversen (ongeveer 1/3 van de vijverinhoud).

I-Tronic foutmelding “check electrode current to low, ERROR 1” bij T-flow

Als de genoemde oplossingen in de gebruiksaanwijzing geen resultaat oplevert, ligt de oorzaak in veel gevallen aan een gebrek aan geleidbaardheid van het vijverwater vaak als gevolg van een te lage GH waarde. Een minimale GH waarde van 8° is nodig om de foutmelding te laten verdwijnen. Oplossing: breng de GH waarde omhoog door middel van een zoutoplossing. Neem een beker water en voeg er een paar korrels zout aan toe. Leg vervolgens de end cap met kabel, de koperen anode en de RVS kathode in de zoutoplossing. Mocht de foutmelding nog niet zijn verdwenen voeg dan GH plus van Velda toe om de geleidbaarheid van het water te verhogen.

Ondanks het gebruik van een Clear Control 50 heb ik nog steeds last van zweefalg. Wat kan ik doen om dit probleem op te lossen?

Ongeacht het type filter, zou groen water (zweefalgen) helder moeten worden met behulp van een UV-C Unit. Het is echter mogelijk dat dit niet lukt als de vijver oud is, veel organisch materiaal op de bodem heeft en een verzuurd milieu heeft.

De effectieve levensduur van een UV-C lamp is ongeveer 7500 branduren. Bij continu gebruik gaat de lamp dus ongeveer één vijverseizoen mee. Het wordt aanbevolen om de lamp elk voorjaar te vervangen.

Daarnaast is het verstandig om het aantal vissen in de vijver te beperken.

Wat moet ik doen als het deksel van de Cross-Flow Biofill niet goed sluit en lekt?

Als het deksel van de Cross-Flow Biofill niet goed sluit en lekt, zijn er verschillende punten die je kunt controleren:

 • Controleer of het filtermateriaal verstopt of vervuild is. Reinig het materiaal regelmatig, vooral als de vijver groen is, totdat de vijver schoon is.
 • Zorg ervoor dat de tussenschotten correct geplaatst zijn met de juiste doorstroomopeningen en inkepingen aan de bovenkant. Indien nodig kunnen de inkepingen vergroot worden.
 • Plaats de filtermaterialen volgens de gebruiksaanwijzing, waarbij het grove filtermateriaal (Japanse matten) in de tweede kamer hoort.
 • Zorg ervoor dat de uitgang van het filter een diameter van 50 mm heeft en niet wordt verkleind. Het water mag niet omhoog gestuwd worden na de uitgang, omdat dit te veel tegenkracht op het filter veroorzaakt.
 • Probeer de filtermaterialen één voor één te verwijderen om te zien of het filter nog steeds lekt.
 • Als test kan de Cross-Flow Biofill theoretisch zonder deksel werken, mits het filter niet verstopt is. Als het filter overloopt, moet je de hoeveelheid water verminderen die door de pomp wordt aangevoerd.
 • De maximale doorstroomcapaciteit van de Cross-Flow Biofill is 5000 l/uur. Als de netto opbrengst van de pomp groter is dan 5000 l/uur, kan het filter dit niet verwerken en gaat het lekken. Je kunt de netto opbrengst van de pomp verminderen door een T-stuk in de slang te plaatsen en een deel van het water direct terug in de vijver te laten stromen. De afstand en hoogteverschil tussen de pomp en het filter hebben ook invloed op de netto opbrengst van de pomp.
 • Controleer of de ring in de rand van het deksel correct geplaatst is. Houd er echter rekening mee dat deze ring beperkte waterdruk aankan. Als de Cross-Flow Biofill hoger staat dan het waterniveau, is de kans op lekkage kleiner.
Is een teveel aan Bio-Oxydator schadelijk voor de vissen?

Bio-Oxydator vormt geen schadelijke gevolgen voor je vissen, planten of vijver. Het bevat een waterverhardingsmiddel, zoals kalk, dat de hardheid van het water op de bodem iets verhoogt, evenals een bacteriecultuur die helpt bij het afbreken van organisch afval op de bodem.

Zelfs als je per ongeluk te veel Bio-Oxydator gebruikt, blijft het product niet schadelijk. Velda heeft dit product al lange tijd in het assortiment en het is bewezen veilig, zelfs bij een overdosering.

Is het mogelijk om de Cross Flow Biofill te combineren met een andere pomp?

Voor een optimale werking van de Cross Flow Biofill hanteert Velda een maximale capaciteit, om te voorkomen dat er te veel druk wordt opgebouwd in het filter en om lekkage te voorkomen. Daarom gelden de volgende voorwaarden:

 • Het water moet vrij kunnen stromen uit het filter.
 • De afvoer mag niet worden verkleind naar een kleinere diameter.
 • Het water mag niet omhoog gepompt worden.

De netto pompcapaciteit hangt af van de afstand en hoogte tussen de pomp en het filter. Als het water over een lange afstand en hoogte moet worden gepompt, zal de netto capaciteit aanzienlijk verminderd worden.

Indien de pomp een te grote capaciteit heeft, kan dit worden verminderd door een T-stuk te plaatsen, waarbij een deel van het water direct terug in de vijver stroomt. De hoeveelheid water kan worden geregeld met de uitstroomdiameter van deze aftakking.

Wat moet ik doen als de T-Flow Tronic foutcode 1 en 99 of -99 graden Celsius aangeeft?

Als de T-Flow Tronic een onjuiste temperatuur weergeeft, duidt dit meestal op een slechte verbinding van de stekker. Het is waarschijnlijk dat de stekker niet correct is geplaatst. Om dit probleem op te lossen, haal je de stekker eruit en steek je deze op een andere manier in, zodat er een betere verbinding tot stand komt.

Wat kan de reden zijn dat het deksel van de Cross Flow Biofill bol staat?

De reden waarom het deksel van de Cross-Flow Biofill bol staat, is omdat het geen drukfilter is en het belangrijk is om te voorkomen dat er te veel druk opbouwt door mogelijke verstoppingen in het filter.

Als het water niet voldoende kan doorstromen, zal het deksel bol gaan staan. Door regelmatig het filtermateriaal te spoelen, kan dit probleem worden verholpen. Mocht dat niet helpen, dan kun je overwegen een nieuw deksel te bestellen in onze webshop.

Kan ik mijn filter en UV-lamp aan laten staan terwijl ik All Clear gebruik?

Absoluut! Het gebruik van All Clear heeft geen invloed op de werking van je filter of UV-lamp. Je kunt ze veilig aan laten staan tijdens het gebruik van All Clear.

Hoofdmenu
De waardering van wateryou.eu bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11 reviews.
Koop voor  50,00 meer en ontvang gratis verzending