Is de I-Tronic veilig voor mijn vijver en vissen?

Is de I-Tronic veilig voor mijn vijver en vissen?

De werking van de I-Tronic is gebaseerd op elektrolyse, waarbij koperionen aan het water worden afgegeven. Het elektrische stroompje dat hierbij ontstaat, loopt rechtstreeks van de anode naar de kathode. Er staat geen spanning op het water en de stroom gaat niet via een omweg door de vijver. Daarom is er geen risico voor de vijver of de vissen.

Het is algemeen bekend dat een concentratie van 0,2 tot 0,3 ppm koperionen een remmende werking heeft op algengroei. Zelfs een concentratie van 2 ppm koperionen, zoals toegestaan in drinkwater volgens het Europese drinkwaterbesluit, vormt geen gevaar voor mens en dier, behalve voor ongewervelden zoals slakken en mosselen. Er zijn geen testresultaten die aantonen dat de langdurige toevoeging van koperionen in de lage concentraties van de I-Tronic schadelijk is voor vissen.

Gevallen van vissterfte die op internetforums aan de I-Tronic worden toegeschreven, zijn vaak verzonnen of kunnen worden verklaard door andere factoren, zoals ziektes bij de vissen of onjuist gebruik van de I-Tronic in combinatie met zuurstoftekort of een verkeerde instelling.

Bij het gebruik van elk product tegen algen bestaat er een bepaald risico voor planten en dieren als het verkeerd wordt gebruikt of gedoseerd. Draadalgen en slijmalgen brengen, net als zuurstofplanten, zuurstof in het water. Het rigoureus verwijderen van algen kan bij hoge temperaturen en een zuurstofarme vijver leiden tot zuurstofgebrek en de dood van vissen. Daarom is het raadzaam om de I-Tronic op een lage stand te beginnen, geleidelijk aan de intensiteit te verhogen en de vijver te beluchten en/of een deel van het water te verversen met leidingwater om het zuurstofgehalte op peil te houden.

Hoofdmenu
De waardering van wateryou.eu bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11 reviews.
Koop voor  50,00 meer en ontvang gratis verzending