Waarom wordt mijn vijver groen?

Waarom wordt mijn vijver groen?

Waarom wordt mijn vijver groen? Het is een vraag die vele vijverbezitters zichzelf stellen. Het is een veelvoorkomend probleem, en gelukkig is het meestal vrij eenvoudig op te lossen. Het antwoord op deze vraag ligt in de groei van algen in je vijver.

Algen zijn microscopisch kleine planten die in water leven en zich daar voeden met de aanwezige voedingsstoffen. Als er te veel voedingsstoffen in je vijver zitten, bijvoorbeeld door te veel visvoer of bladeren die in de vijver zijn gevallen, dan kan de groei van algen explosief toenemen. Dit kan ervoor zorgen dat je vijver groen wordt, wat niet alleen onaantrekkelijk is om naar te kijken, maar ook schadelijk kan zijn voor de vissen en andere dieren die in je vijver leven.

Er zijn verschillende soorten algen die in een vijver kunnen groeien, maar de meest voorkomende is zweefalg. Zweefalg is een microscopisch kleine alg die in het water zweeft en zorgt voor een groene waas in je vijver. Zweefalg groeit erg snel en kan zichzelf snel vermenigvuldigen, waardoor je vijver snel groen kan worden.

Een groene vijver kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal is er sprake van een verstoring van het biologisch evenwicht in de vijver. Een gezonde vijver heeft een goede balans tussen de hoeveelheid voedingsstoffen in het water en de aanwezigheid van planten en andere organismen die deze voedingsstoffen gebruiken. Als er te veel voedingsstoffen in het water zitten, bijvoorbeeld door overmatig voeren van de vissen, kan dit leiden tot een ongezonde groei van algen.

Om een groene vijver te voorkomen is het belangrijk om een gezonde balans te creëren tussen de hoeveelheid voedingsstoffen in het water en de aanwezigheid van planten en andere organismen. Zuurstofplanten zijn bijvoorbeeld erg belangrijk voor het zuiveren van het water in je vijver. Deze planten produceren zuurstof en nemen voedingsstoffen op, waardoor de groei van algen wordt geremd.

Het is ook belangrijk om voldoende CO2 in het water te hebben, omdat planten en vissen dit nodig hebben om te groeien. Er zijn verschillende manieren om de CO2-niveaus in je vijver op peil te houden, bijvoorbeeld door een waterval te installeren of een zuurstofpomp te gebruiken.

Daarnaast zijn mineralen een belangrijk onderdeel van een gezonde vijver. Mineralen helpen bij het transporteren van CO2 en zijn een belangrijke bouwsteen voor zuurstofplanten. Als er niet voldoende mineralen in het water zitten, kan dit leiden tot een verstoorde balans en een ongezonde groei van algen.

Als je een groene vijver hebt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om het probleem op te lossen.

Hoofdmenu
De waardering van wateryou.eu bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11 reviews.
Koop voor  50,00 meer en ontvang gratis verzending