Hoe start je de vijver op in het voorjaar?

Hoe start je de vijver op in het voorjaar?

Hoe start je de vijver op in het voorjaar? Dat is een vraag die veel vijverbezitters zich stellen zodra de lente aanbreekt. De wintermaanden zijn voorbij en het is tijd om de vijver weer tot leven te brengen. Gelukkig is het niet moeilijk om de vijver weer gezond en helder te maken voor het nieuwe seizoen. In deze blog geef ik je handige tips en trucs om jouw vijver weer klaar te maken voor de lente.

Gedurende de wintermaanden is de vijver in rust. De vissen zijn minder actief en de planten gaan in ‘winterslaap’. Maar zodra de lente zich aandoet, kun je beginnen met de vijverklusjes en heb je snel weer een gezonde waterpartij. Om te beginnen is het raadzaam om de vijver schoon te maken. Dit kun je doen door al het organische materiaal, zoals bladeren en dode planten, uit de vijver te verwijderen. Dit voorkomt dat het organische materiaal gaat rotten en de vijver vertroebelt.

Daarnaast is het ook belangrijk om de waterkwaliteit van de vijver te controleren. Sneeuw- en regenbuien kunnen de hardheid van het vijverwater flink verlagen door gebrek aan mineralen. Controleer daarom de waterkwaliteit en breng de hardheid weer op peil met GH Plus en KH Plus. GH-waardes tussen 8° en 12°DH en KH-waardes tussen 6° en 8°DH zijn ideaal voor de vijver. Er zijn verschillende methodes om zelf de waterwaardes te meten. Wil je de ontwikkeling van de hardheid en zuurgraad nauwkeurig volgen, dan kun je de AquaTesterPro met bijbehorende app gebruiken. Met deze elektronische watermeter kun je vaak en eenvoudig een test doen, bijvoorbeeld na elke hevige regenbui. Heb je nog geen ervaring met het testen van je vijverwater? Neem dan je watermonster mee naar het tuincentrum om het te laten analyseren. Een complete diagnose is het resultaat.

Als je de waterwaardes weet, kun je bepalen of je gaat bijsturen. Dat kan op een duurzame manier met Maërl; een natuurproduct dat de hardheid verhoogt en de waterkwaliteit verbetert. Bij zeer lage waardes kun je beter kiezen voor GH Plus en KH Plus. Dit zijn gebruiksvriendelijke middelen met snel resultaat.

Vissen zijn een belangrijk onderdeel van de vijver en verdienen ook de nodige aandacht. In de winter zijn ze minder actief en hebben ze minder voeding nodig. Maar zodra de temperatuur weer stijgt, worden ze weer actiever en hebben ze meer voeding nodig. Geef ze niet teveel voer, want dit kan schadelijk zijn voor hun gezondheid. Het visvoer moet binnen een paar minuten opgegeten zijn. Speciaal voor de overgang tussen de seizoenen kun je licht verteerbaar All Season visvoer gebruiken.

Hoofdmenu
De waardering van wateryou.eu bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11 reviews.
Koop voor  50,00 meer en ontvang gratis verzending